NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu bölümdeki bilgiler toplu SMS ve elektronik iletişim kurma metotlarıyla ilgili yasal sorumluluk ve zorunluluklarla ilgili bilgi vermektedir. Bu bilgiler işinizin yasal bir şekilde devam edebilmesi için hayati nitelikte olup, yasal zorunluluklarınızın dışında lisanssız merdiven altı iş yapan kurum ve kişiler tarafından dolandırılmamanız için rehber niteliğindedir. Lütfen aşağıdaki bilgileri dikkatli okuyunuz ve aklınıza takılan her türlü soru için bizimle irtibata geçiniz.
Toplu SMS ve elektronik iletişimle ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli konuları 3 ana başlık altında toplayabiliriz:

feature

Geçerli bir STH lisansı

feature

Veri güvenliği ve yedekleme

feature

Uygun fatura içerikleri

STH LİSANSI

Hizmet aldığınız firma Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş, "Sabit Telefon Hizmeti" (STH) lisansına sahip, lisanslı aktif bir işletme olmalıdır. STH lisansı olmayan bir işletmeden kesinlikle hizmet satın ALMAYINIZ. Böyle bir firmayla çalışmanız durumunda, son kullanıcıların şikayetiyle yasal hükümler devreye girer ve ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalırsınız. Hizmet satın almadan önce, ilgili firmanın web sitesinde mutlaka STH lisansını arayın ve bulmanız durumunda dahi bu lisansı Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun web sitesinden sorgulayarak geçerli olup olmadığını kontrol ediniz.

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.'nin lisans numarası STH-250'dir. Bu lisansı ya da başka bir lisans numarasını sorgulamak ve teyit etmek için lütfen aşağıda linki verilen Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun web sitesini ziyaret ediniz.

Lisans Sorgulama

BİLGİ GÜVENLİĞİ

Toplu SMS ve elektronik iletişim hizmetleri satın almadan önce, ilgili firmadan verilerinizin yedeklendiği, şifrelenerek saklandığı ve 3. kişilerle paylaşılmadığıyla ilgili güvenlik kontrolü isteyiniz. Lisanssız ve merdiven altı hizmet sağlayan firmalar, veri tabanlarında sakladığı kişi ve numara bilgilerini 3. kişi ve kurumlara satabilmektedir. Sizin haberiniz olmadan rehber bilgilerinizin, hizmeti aldığınız firma tarafından paylaşılması durumunda devlet muhatap olarak sizi alır ve ağır para cezalarıyla karşılaşırsınız. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hizmet aldığınız firmayı dikkatli seçmeniz gerekmektedir.

FATURALANDIRMA VE FATURA İÇERİKLERİ

Almış olduğunuz hizmet devlet nezdinde özel statüde sayılmaktadır. Bu yüzden faturalarınızın vergi kalemlerinde KDV haricinde "Özel İletişim Vergisi" (ÖİV) olduğundan emin olunuz. Toplu SMS ve elektronik iletişim hizmeti karşılığında aldığınız, açıklamasında sadece "hizmet bedeli" yazan faturaların hiç bir geçerliliği yoktur. ÖİV\li fatura kesebilmek için hizmet veren firmanın STH lisansı olmak zorundadır. Bu konu da kanun hükmünde yer almakta ve uyulmaması durumunda ağır para cezaları uygulanmaktadır.

HİZMET SÖZLEŞMESİ

Servis sağlayıcılar, müşterileri ile aralarında "Hizmet Sözleşmesi" yapmak zorundadır. Bu sözleşmeler BTK tarafından kayıt altına alınır ve kontrol edilir. Hiç bir sözleşme yapmadan hizmeti kullanan ve kullandıranlar cezai şartlarla karşı karşıya kalır. Hizmet aldığınız firmadan bu sözleşmeyi isteyin ve BTK'ya bildirildiğinden emin olun.

İADE ŞARTLARI

Yaptığınız gönderimlerde süre aşımına uğrayan, iletilemeyen veya başarısız gönderilerin iadesi için, servis sağlayıcının manuel ya da süre sınırlı iade etme gibi bir uygulaması olamaz, kanuni değildir. Yapılan bütün başarısız gönderimlerin iadeleri bekletilmeden, anlık olarak sağlanmalı ve bunun için hiç bir ücret alınmamalıdır. Eğer aldığınız hizmetin iadesinde bu tarz durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız, lütfen durumu BTK'ya bildirin ve aldığınız hizmeti derhal durdurun.

SİZE DÜŞENLER

Ticari içerikli SMS gönderimi yaparken son kullanıcı olarak bütün yükümlülüklerinizi öğrendiğinizden emin olun. Bu gönderimlerin her türlü cezai sorumluluğu size aittir. Bu yüzden hizmet aldığınız firmayı dikkatle araştırıp, emin olduktan sonra seçin.

VERİ PAYLAŞIMI

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunun 1 Mayıs 2015 yürürlüğe girmesiyle; firmalar ve tüketiciler arasında doğrudan mal veya hizmet temini ilişkisi olması kaydıyla, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla kişilerin elektronik iletişim adreslerinin alınması ile oluşturulan veri tabanlarının onaylı olduğu kabul edilir. Ancak Bu tarihten sonra, ETK gereğince firmalar artık elektronik ortamda yaptıkları pazarlama faaliyetlerini ve ticari içerikli gönderimlerini izin aldıkları müşterilerine yapabileceklerdir.

Siz değerli müşterilerimiz iş potansiyelinizi arttırmak adına bulunduğunuz il, ilçe, bölgelere hedefli SMS göndermek istiyorsunuz. Sektörde fırsatçı firmalar yanıltıcı hizmetlerini katma değerli hale getirmek adına sizinle gerçekliği olmayan GSM numaralarını paylaşabilirler. Kanunen veri paylaşımı illegal olan bir şeydir. Kesinlikle dikkate almayınız. Şikayet durumunda Tüm Cezalar SADECE size yansıyacaktır. 1 mayıs 2015 te çıkan 6563 sayılı (ETK ) yasa gereği ticari ilişkiniz olmayan hiç bir kullanıcıya SMS gönderimi yapmamalısınız. RED Hakkı ise sadece Portföyünüzden çıkmak isteyen Müşterilerinize sunacağınız bir kolaylıktır. Numara(DATA) PAYLAŞIMI KESİNLİKLE YASAKTIR.

DOĞRU VE ŞÜPHELİ FİRMALARIN FARKI NEDİR?

Firma seçimi konusunda dikkat etmeniz gereken ilk kural STH lisansıdır. STH lisansını belirtmeyen tüm firmalardan uzak durmanız gerekmektedir. Bu lisansı belirtmeyen tüm firmalar potansiyel olarak gönderimlerini yapmadığı halde, raporlamalarında göndermiş gibi göstererek SMS'lerinizi azaltabilir, rehber bilgilerinizi başka kişi veya kurumlarla para karşılığında paylaşabilir ve sizi cezai sorumlulukla karşı karşıya bırakabilir.

Lisans dışında yasal olmayan firmaları tespit etmenin bir diğer yolu da fiyat politikalarıdır. Ham maliyetlerini aşağıda belirttiğimiz koşullara rağmen, ciddi şekilde düşük rakamlarla hizmet verdiğini iddia eden bir firmadan uzak durmanız gerekir. Bu firmaların belirtilen ucuz fiyatlarla iş yapabilmesinin tek yolu, yukarıda belirttiğimiz şekilde, arkaplanda çalışan algoritmalarla gönderimi yapılmayan ancak raporda gönderildiği söylenen numaralarla kredilerinizi azaltmaktır. Bu durum programlamayla yapıldığı için herhangi bir tespit etme ya da fark etme şansınız yoktur. Toplu SMS ve elektronik iletişim hizmetlerini olması gerekenden ucuza veren bir firma güvenilir olamaz.

OPERATÖR ARA BAĞLANTI ŞARTLARI VE MALİYETLER

Operatörlerle direkt bağlantılı çalışma şartları için BTK'nın belirlediği ham maliyet bilgilerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. BTK'nın belirlediği bu maliyetler vergisiz fiyatlardır. Maliyet fiyatlarının üzerine %20 KDV, %15 gelir vergisi ve %15 ÖİV uygulanmaktadır. Toplu SMS ve elektronik iletişim hizmeti veren bir firmanın maliyetlerini bu seviyelere indirmek için, direkt operatör bağlantısına sahip olması gerekmektedir. Operatörlere direkt ara bağlantı koşulları ve maliyetler ise aşağıda yer almaktadır.

• Altyapı maliyetleri: 280.000 € değerinde SMC SMS yazılımları ve eklentileri,
• Şirket sermayesi + 1.000.000 TL operatörlere teminat,
• E1 bağlantı kablosu ve kartların bağlı olduğu sunucular. Sunucu aylık tahsis ücreti 7.050 € + KDV,
• Teknotel sunucu barındırma maliyeti, aylık 15.000 €,
• Teknik personel maliyeti,
• İdari personel maliyeti,
• Yazılım ekibi maliyeti,
• 7/24 destek ekibi maliyeti

Bu maliyet dışında tüm STH firmaları yıllık brüt cirolarının %0.35'lik kısmını Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı'na, %1'lik kısmını ise BTK'ya ödeme yükümlülüğündedir. Bu ödemeleri düzenli yapmayan firmaların STH lisansları iptal edilmektedir.

Tüm bu maliyetlerin üzerine ÖİV, KDV ve gelir vergisi eklendiğinde ortaya yüksek maliyetler çıkmaktadır. Bu yasal zorunluluk ve giderlere rağmen, birim fiyat bazında maliyetinin altında fiyat veren firmalara, mağdur olmamak için itibar etmeyiniz.